VNO-NCW West: “Iedereen weet het, niemand doet het”

Vers eten, daar draait het om. Veel mensen dachten gezond te leven door een hoop geld neer te tellen voor exotisch superfood, wat nu in verhouding met ander groente en fruit helemaal niet zo bomvol gezonde stoffen blijkt te zitten. Het eigenlijke superfood wordt gewoon door ons geteeld in het Westland!

Het is algemeen bekend dat broccoli ontzettend gezond is door onder andere de stof sulforafaan. Welwillend als we zijn, gaan we massaal aan de gekookte broccolirozen. Bij Koppert Cress telen we broccolikiemen, waarvan één enkele kiem alleen al 0,13 mg van die stof bevat, terwijl 100 gram gekookte broccoli 0,01 mg bevat! De voedingsstoffen in groente en fruit zijn goud waard voor onze gezondheid. Als Nederlanders een voedingspatroon met veel meer groente en fruit kunnen aanwennen, zou dat letterlijk miljarden schelen op de Rijksbegroting van volksgezondheid.

Dat is allemaal fantastisch, maar ik merk dat de bereidheid om de cultuuromslag te maken er eigenlijk niet is. De overheid moet wakker worden geschud en het beleid radicaal omgooien. Waarom zitten er nog steeds alleen multinationals met de ministeries aan tafel, en niet de tuinbouwsector en universiteiten? Het is maar waar je je prioriteiten legt…

Als je goed over de positie van groente- en fruittelers nadenkt, stuit je op een ontzettende paradox. In 2050 verwachten we zo’n negen miljard wereldbewoners die we beter kunnen voeden als we ons eetpatroon aanpassen. De productie van groente en fruit kost vele malen minder water, grondstoffen en energie dan de productie van vlees en vis. Dat is dus niet alleen diervriendelijker, maar ook veel duurzamer. Het belachelijke is, dat op dit moment telers failliet gaan vanwege de lage opbrengsten van hun producten, terwijl de marge die supermarkten rekenen op groente en fruit torenhoog is.

Mij lijken groente en fruit de investering van consument en overheid waard. Ze kunnen een flink deel van onze apotheek vervangen en smaken nog beter dan medicijnen ook!

Rob Baan
directeur-eigenaar van tuinbouwbedrijf Koppert Cress
lid VNO-NCW Westland-Delfland

Reacties zijn gesloten.