Waarom eten apen in Blijdorp biologische bananen en appels direct op, maar laten ze bespoten fruit liggen totdat ze zijn geschild? En hoe komt het dat de grauwe kiekendief en de grutto bij voorkeur alleen neerstrijken op een biologische farm en andere landbouwgebieden mijden?
Volkert Engelsman stelt deze vragen graag als hij uitlegt waarom volgens hem biologische landbouw misschien niet de enige, maar wel met grote voorsprong de meest duurzame landbouw is. Zijn bedrijf Eosta is in Europa marktleider als het gaat om de verkoop van biologisch fruit (bv ananas, avocado, mango en papaja) uit tropische gebieden of uit het zuidelijk halfrond. Onlangs werd hij gehuldigd als meest duurzame MKB-ondernemer. Uit handen van prinses Máxima ontving hij, in navolging van Rob Baan, de Koning Willem 1 plaquette.
Voor Engelsman en Eosta is de prijs vooral een aanmoediging het belang van biologische producten te benadrukken. Samen met o.a. Koppert Cress, Voeding Leeft, het Louis Bolk Instituut en EKO Plaza zet Eosta zich in om de gezondheidsbevorderende eigenschappen van (biologische) groente en fruit onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt onder het label Dr. Goodfood. Met tal van recepten biedt Dr. Goodfood recepten om het lichaam te ontgiften, maar ook om griep te vermijden. ,,Daarnaast hebben biologische producten tot 40 procent meer werkzame stoffen dan de reguliere’’, zo beweert Engelsman.
Engelsman vindt het eenzijdig om alleen naar opbrengst maximalisatie per hectare te kijken. ,,Dat is een achterhaald na-oorlogs gezichtspunt dat nog dominant lijkt in Wageningen. Niet verwonderlijk als je de oorsprong van de onderzoeksfinanciering analyseert. Willen we de wereld op de lange termijn voeden dan ontkomen we er niet aan om ook naar bodemvruchtbaarheid, waterbergend vermogen, biodiversiteit en klimaat te kijken. Alleen valt daar natuurlijk voor de agro-chemie minder geld aan te verdienen’’, zo stelt Engelsman onomwonden. ,,Bovendien: één miljard mensen sterft van de honger, maar 2 miljard mensen sterven door obesitas …. “
In bijgaand filmpje legt Volkert Engelsman zijn pleidooi voor biologische teelt nog eens toe:
,,Dat zogenaamde zo efficiënt mogelijk verbouwen gaat nog te veel ten koste van natuurlijk en sociaal kapitaal.’’ De rekening die wij – of meestal onze kinderen daarvoor betalen, loopt fors op. Een kleine 6.000 miljard euro per jaar aan ecologische en sociale schade, volgens de wereldvoedselorganisatie FHO. Die berekende bovendien dat er 30 voetbalvelden aan vruchtbare landbouwgrond per minuut verloren gaan als gevolg van die ‘efficiënte’ landbouw. Dat komt neer op12 miljoen ha per jaar’’, zo citeert Engelsman.
Eosta verhandelt uitsluitend groente en fruit geteeld met extensieve landbouw. ,,Onze klanten zijn bereid wat meer te betalen, maar ze zijn uiteindelijk niet duurder uit. Als er geen bestrijdingsmiddelen in het water komen, dan scheelt dat de belastingbetaler bergen waterzuiveringskosten. Alleen al in Frankrijk is dat 54 miljard euro per jaar. En dan hebben we het nog niet over gezondheid, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit of klimaat.’’
Innovatiecoach Herman Poos speurt namens Rob Baan naar ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid die een bijdrage leveren aan het creëeren van de gezondste delta ter wereld.