Waarom moet je nou in een column voor professionals in de AGF sector, het hebben over schooltuintjes?

IT’S THE CONSUMER, STUPID!

Wist u dat slechts 5, hoogstens 10,% van de schoolkinderen een schooltuintje heeft gehad? En dat er nog steeds gemeentes zijn die schooltuintjes afschaffen vanwege de kosten en het gedoe?
We klagen dat niemand nog verstand van onze producten heeft, terwijl de oplossing voor onze neus ligt. Het lekkerste worteltje van héél de wereld -en omgeving-, is het worteltje dat je zelf gezaaid hebt en zelf, met verbazing, uit de grond getrokken hebt. Met een beetje modder eraan, misschien wel gesplitst, blijft het het lekkerste worteltje. Sarphati, de weldoener en visionair uit Amsterdam, wist dit al, waardoor Amsterdam dit jaar bijna zijn 100-jarig jubileum kan vieren.

Voor de zaadindustrie heeft de volkstuin geen echte prioriteit; voor de overige professionals, met uitzondering van de tuincentra, is er geen eer aan te behalen. Maar volkstuinders en schoolkinderen zijn groenten-“believers”. Onze ambassadeurs.

Simon Groot u heeft vast over hem gelezen, de winnaar van de World Food Award (soort van Nobelprijs maar dan voor voedsel), 84 jaar oud en eigenaar-oprichter van EAST WEST SEEDS, spant zich in om zijn prijs op te dragen aan de schooltuintjes van Nederland. En liefst wereldwijd.
Hoezo reclame maken voor groenten? We zoeken alle rare constructies met pratende tekenfilmbroccoli’s en appels. Onzin! Zo hoort het, zelf doen, zwarte nagels, in de regen.

In de nieuwe coalitie bracht de landbouwman van D’66, als preventieakkoordvoorstel, de verplichte schooltuinen naar voor.
De dag daarop grote kop: ONDERWIJS IS TEGEN SCHOOLTUINEN. Want het onderwijs bepaalt zelf zijn curriculum en laat zich niet op de fiets de modder in jagen, er moet immers geleerd worden!! Want daar wordt het op afgerekend. Niet op gezond etende wereldburgers.

Nou valt schooltuintjes onder het Min van LNV, hoera een jonge moeder kan ons redden. En preventiebeleid valt onder Stas van VWS, frisse kerel, drinkt cola light die snapt het. Alleen nou nog even de minister van onderwijs. Je kunt toch ook wel leren rekenen door geoogste wortels te tellen, en oppervlaktes berekenen van één schooltuintje en je hebt hoeveel meter lengte etc. Samenwerken, spitten en fietsen geldt als gym. Ik zie de haakjes wel. Hoe krijgen we die drie staatslieden nou aan één tafel. Hé, ze zijn van dezelfde partij! Hebben wij in onze achterban mensen die deze drie even op één rij kunnen krijgen? Daarmee maken we Nederland de gezondste delta van de wereld, ook in de toekomst.

Publicatie: Primeur

Reacties zijn gesloten.