Wederom hoog bezoek bij Koppert Cress

Na het uitgebreide bezoek van koningin Máxima eerder dit jaar, was er afgelopen week wederom een bezoek. Maar nu van een geheel andere opzet. Als je de Koning Willem 1 prijs wint, dan zijn er drie winnaars en die worden geacht tezamen een diner te geven. Dat kan op een locatie zijn zoals het Rijksmuseum of bij een conferentiecentrum. Dat diner is bedoeld als een netwerk diner. Belangrijke zakenmensen worden daarvoor uitgenodigd om te praten over de economie en de ontwikkelingen in het bedrijfsleven.
Máxima heeft tijdens haar eerste bezoek heel veel belangstelling getoond voor het, voor haar, bijzondere gebeuren in de tuinbouw. En toen ik voorstelde om het grote diner in onze kas te houden werd daar zeer positief op gereageerd. En vorige week was dus eindelijk dit event.

Los van de enorme klus om een voedselveilig bedrijf om te bouwen naar een dinerruimte voor 150 personen is het ook nog eens een enorme klus om dat in een volcontinue operatie te doen. Waar ‘s middags nog de roltafels heen en weer gingen, stonden ’s avonds er opeens podia, en om 6 uur de volgende ochtend, draaide het bedrijf weer alsof er niets was gebeurd.

Hoe trots we ook zijn dat Máxima er weer bij was, zij maakte heel duidelijk dat het nu niet om haar ging, maar dat ze haar gasten de tuinbouw liet zien. Dus ze gaf onze sector een enorme kans.
Gelukkig kon ik op de gastenlijst nog een mooi clubje tuinbouwprominenten inschuiven waardoor onze sector aan tafel en bij de borrel volledig in de picture was. Als opeens Coolblue interesse toont in de tuinbouw. Als onze energiehuishouding de belangstelling krijgt van De Nederlandse Bank. En als al die miljarden Euro’s aan tafel positief praten over de tuinbouw. Dan gaat er wat gebeuren.

Medewinnaar Philips gaat zich volledig richten op de medische sector en gezondheid in de huishoudens. En dat heeft mijn aandacht, want ik kreeg nu uitgebreide zendtijd om de gezondheidsbijdrage van de tuinbouw onder de aandacht te brengen. Diabetes 2 is belangrijk voor Philips, maar ook voor ons. En denk alleen maar aan de tv-reclame die nu gemaakt wordt voor luchtfilters in huiskamers. Volgens mij zijn die filters al miljoenen jaren geleden uitgevonden en noemen we dat Groene Planten. We moeten gewoon meer aandacht op ons zelf zien te krijgen.

Met groot genoegen zie ik dan ook de verrijzenis van het World Horti Centrum gebeuren. Wat een locatie wat een uitstraling. Het niveau tuinbouw Westland compleet waardig. Dit gaat ons en de hele Nederlandse tuinbouw, de uitstraling geven die vroeger het proefstation Naaldwijk had. We zijn dus goed op weg zo.

Nou nog even proberen die btw verhoging op de groenten en fruit te verlagen. Een overheid kan toch niet met de ene hand zeggen, “eet meer groenten want dat scheelt ons gezondheidskosten”, en vervolgens met de andere hand deze producten zwaarder belasten. Maak slecht voedsel duurder en goed voedsel goedkoper. Kijk eens op de site van Foodwatch.

Reacties zijn gesloten.