De wereld van de Ondernemer: Boegbeeld Rob Baan haalt inspiratie uit innovatief Westland

Wees als Westlander nou eens trots op jezelf. Die boodschap komt van Rob Baan, voormalig Westlander van het jaar, die inmiddels ook geridderd is voor zijn inzet voor de tuinbouw.

Nieuwe tv-zender

Hij is nog altijd verrast door de koninklijke onderscheiding die hij afgelopen maand ontving. Onlangs mocht Rob Baan (61) met zijn bedrijf Koppert Cress ook al de Koning Willem I-plaquette uit handen van koningin Máxima in ontvangst nemen en er wordt ondertussen ook al hard gewerkt aan een nieuwe tv-zender die in het teken zal staan van gezond eten.

Agenda

Toch weet iemand op het kantoor in Monster een gaatje in de agenda van Baan te vinden voor een interview. ,,Ik weet ook niet hoe dat gelukt is”, zegt hij lachend. Ondertussen wordt hij even aangeschoten door medewerkers die nog snel iets vragen en ook de volgende bespreking blijkt niet lang op zich te laten wachten.

Koninklijke onderscheiding

De Enkhuizenaar werd onlangs verrast met een koninklijke onderscheiding. En niet de minste: hij werd benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Verwacht had hij het zeker niet: ,,Ik had me er zelfs nog nooit in verdiept. Ik was thuis aan het werk en moest ineens van mijn vrouw mijn nette pak aan.” Toen begon langzaam te dagen dat er iets niet in de haak was.

Grote bek

Toen de burgemeester met een brandweerwagen voor de deur stond, en er koers werd gezet naar de Westerkerk in Enkhuizen, viel het kwartje bij de kiemgroententeler. ,,Terwijl ik soms best een grote bek heb, wat me niet altijd in dank wordt afgenomen.”

Inzet tuinbouw

Dat was echter geen reden om de onderscheiding niet toe te kennen, want zijn inspanningen voor de tuinbouw zijn legio. Maar ook zijn inzet voor de gastronomie, de tuinbouw en ontwikkelingswerk werden aangehaald. ,,Er wordt even teruggeblikt op wat je allemaal gedaan hebt.”

Niet de minsten

De toehoorders aan zijn tafel waren niet de minsten: onder anderen tv-kok Rudolph van Veen, Loek Hermans, van de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en Tweede Kamerlid Arne Weverling. ,,Toen ik ze allemaal zag zitten moest ik even huilen. Sommigen hadden de dag ervoor een hotel genomen in de buurt en durfden niet buiten te komen, uit angst dat ze me tegen het lijf zouden lopen. Blijkbaar doe ik toch wel wat dingen goed.”

Boegbeeld tuinbouw

Dat ‘iets’ is onder meer het ‘missiewerk’ dat hij voor de tuinbouw uitvoert, waardoor hij zo ongeveer het boegbeeld van die tuinbouw is geworden. ,,In Nederland moet je je kop eigenlijk niet boven het maaiveld uitsteken. Hoewel Westland juist alle reden heeft om níet bescheiden te zijn, zijn ze het wel. Ík ben zelfs een keer Westlander van het jaar geweest, dat zegt toch genoeg. Het is misschien goed om ze eens een spiegel voor te houden.

Inspiratiebron

Westland is voor mij altijd een inspiratiebron geweest. Als ik het in Enkhuizen even niet naar m’n zin had, ging ik een dagje naar Westland. De tomatenhaak, en krijt op de kassen, uitvindingen die je nergens anders dan in Westland zag. Daar krijg je inspiratie van. Je zit hier in de crème de la crème van de tuinbouw en dan hebben we het de hele tijd alleen maar over watervervuiling en dat we de lelijkste stad van de wereld zijn.”

Beeldvorming media

Ook in de beeldvorming in de media wordt Westland vaak tekort gedaan, meent Baan. ,,De pers stelt Westland vaak voor als een achtergesteld gebied. Neem die uitzending van Tegenlicht een paar weken geleden over verticaal telen Boer zoekt voedselflat. Dan staat zo’n presentator tussen de tomatenplanten te vertellen dat verticaal telen de toekomst is. Kijk eens om je heen! Je staat tussen tomatenplanten van 4 meter hoog; als je het over verticaal telen hebt.”

Donder op

Baan wordt nog steeds kwaad als hij over de documentaire praat. ,,Zo’n professor van de universiteit, die komt vertellen dat Westland gedoemd is. Donder op naar die berg in Wageningen! Die tuinder die gefilmd wordt, voelt zich natuurlijk overdonderd en brengt er daarom niets tegenin. Dat heb ik mee, dat ik goed kan praten.”

Mogelijkheden

Maar ook in het Varend Corso ziet Baan mogelijkheden om Westland verder te helpen. Het corsobestuur polste hem onlangs of hij iets wilde betekenen en daar hoefde hij niet lang over na te denken. ,,Het evenement is te belangrijk en te eerlijk om niet te helpen. De organisatie is een hele goeie club en het is een mooi initiatief waar nog veel meer inzit. Daar wil ik graag bij helpen.”

Voorvechter gezonde voeding

Naast de tuinbouw, eigenlijk daarmee samenhangend, is Baan ook een voorvechter van gezonde voeding en duurzaamheid. Onder meer omdat Baan in zijn directe omgeving te maken heeft gehad met mensen die aan kanker zijn overleden en omdat hij ziet wat de tuinbouw hierin kan betekenen.

Apotheek van de wereld

Het zorgt voor een aantal kenmerkende uitspraken, waar Baan inmiddels landelijk bekend om is geworden: ‘ Westland is de apotheek van de wereld’, ‘Een mens is niet gemaakt voor pillen, dan hadden we daar wel een gleuf voor in ons hoofd gehad’ en ‘Mensen moeten vooral groente eten en heel af en toe iets dat langzamer dan ons rent, vliegt of zwemt’.

Gezondste bedrijfskantine

Om die uitspraken in de praktijk te brengen, heeft Baan bij Koppert Cress de gezondste bedrijfskantine van Nederland geïntroduceerd, met gratis maaltijden. ,,Marsen zijn er niet te krijgen. 90 procent van de maaltijd die de medewerkers krijgen bestaat uit groente.

Guilty pleasure-dag

Alleen op vrijdag hebben we guilty pleasure-dag.” Op die dagen is bijvoorbeeld een broodje kipshoarma te krijgen. ,,Door gezonder te eten voel je je ook gewoon beter. En ook de stoelgang is beter. Ik denk dat wanneer je de keutels van alle Westlanders op een rij legt, die van de medewerkers van Koppert Cress de gezondste zijn.”

Reacties zijn gesloten.