Column Hele Westland – World of Westland

De eerste paal van World of Westland is eindelijk de grond in! Over een jaar verrijst in het Westland een icoon van wereldformaat. Het Westland heeft dan eindelijk zijn icoon terug. Het Proefstation Naaldwijk had nooit mogen verdwijnen. Kennis moet je daar hebben waar de actie is. En de actie en passie in de dynamische wereld van de tuinbouw, internationale hotspot van kennis en innovatie, zit in het Westland. Die vind je niet op hogescholen in Brabant of een universiteit in Gelderland. En ja, ik weet ook wel dat Bleiswijk vlakbij het Westland ligt, dat het Oostland (wie heeft ooit die naam bedacht?) ook een deel is van de het tuinbouwcluster. Maar iedereen in en buiten het vak kent het begrip Westland. Oostland is voor insiders en politiek misschien belangrijk, maar niet voor de wereld. Nu wordt het tijd om alle knikkers op hetzelfde putje te mikken. Hier ligt een taak voor Westland Marketing. We moeten de regio weer zijn aanzien teruggeven.

World of Westland wordt een centrum om te innoveren en te inspireren,. Het moet ook de thuisbasis worden van een opleidingscentrum dat er toe doet. Geen standaard opleiding maar zo divers mogelijk. We moeten mensen opleiden die onze bedrijven de komende 20 jaar verder kunnen bouwen. En dat gaat niet alleen door meer kilo’s of stengels per m2 te telen. Dat gaat door te zorgen dat voeding (groenten en fruit) en geluk (planten en bloemen) onze paradepaardjes worden. Dat marketing een tuinbouwvak wordt. Dat milieubewust telen een wereldwijd exportartikel wordt. Zodat deze studenten internationaal inzetbaar zijn. Immers, World of Westland wordt een plek die aantrekkelijk wordt voor internationaal georiënteerde studenten. Die alle kennis en daarmee de toeleveranciers en het netwerk meebrengen naar het buitenland (en zo kansen verzilveren.)

Want wat doet die hotspot? Wat is nu onze hoofdactiviteit? Wij maken gezondheid en geluk. En willen we deze markt met zijn dure grond overleven, dan moeten wij de innovatoren van de tuinbouw blijven. Anders valt het doek. De grond is te duur, de huizen en personeel ook en alles kan goedkoper op andere locaties. Dus moeten we beter zijn, en dus duurder kunnen zijn en dat nog heel lang. Wij zijn de leveranciers van de metropolen in deze wereld. En wat kan een metropool niet zelf? Vers voedsel produceren of groene planten etc. Dus de greenports (tuinbouwgebieden gelegen) naast de metropolen moeten dit werk gaan doen. Hierin moeten wij de aanjagers blijven. Wij moeten zorgen dat een order die in het Westland binnenkomt, ook hier met alle egards wordt opgepakt. Het woord Westland is een metafoor voor de high-tech Nederlandse tuinbouw. Een wereld exportproduct. Daarom zou het iedereen in de tuinbouw sieren om het merk Westland gewoon voor alle tuinbouw te gebruiken. Stap over de grenzen heen. Voor heel de wereld is Nederland een postzegel. En wij zijn in staat die in nog eens 20 micropostzegels te verdelen. Laten we gewoon afspreken Tuinbouw=Westland.

Dus, nu alle knikkers in dezelfde hotspot knikkeren dan zal je zien dat hier veel nieuw elan en bedrijvigheid uit voortkomt. En dat bijvoorbeeld leraren vanuit Noord-Holland of Venlo over en weer les gaan geven.

World of Westland wordt de plaats van actie. We zijn zeer vereerd dat wij tezamen met andere bedrijven gevraagd zijn om deel te nemen in het lesprogramma. Tuinders en bedrijfsleven die les gaan geven, en leerlingen zo klaarstomen voor de tuinbouwpraktijk. Beter kan je het volgens mij niet krijgen. Daarom kan ik ook niet wachten op nog hogere opleidingsniveaus.

World of Westland: etalage voor tuinbouwtalent!

Reacties zijn gesloten.