Gezonder oud worden met wei-eiwit in soep

Ondervoeding is een actueel probleem in ziekenhuizen en zorginstellingen. Patiënten hebben vaak minder eetlust, terwijl ze juist meer eiwitten nodig hebben om aan te sterken. Maar ook meer moeten bewegen, zelfs daags na een operatie.

Patiënten die een heupoperatie ondergaan verliezen nu in krap vijf dagen drie tot vier procent aan spiermassa. Dat kan omgerekend al snel oplopen van een pond tot een kilogram. Zo becijferde Imre Kouw voor haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Maastricht.

,,De prestatie indicator voor ziekenhuizen is dat de patiënt na de vierde opnamedag 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht consumeert. De helft van de ziekenhuizen haalt die norm niet’’, aldus Fred Bergmans van Carezzo dat inspeelt op deze ontwikkelingen.

Carezzo maakt eiwit verrijkte producten. Van sapjes, soepen, brood, zuivel en muffins tot straks ook koelvers maaltijden. Sinds de introductie twee jaar geleden zijn de meeste ziekenhuizen al klant. ,,Onze doelgroep heeft 2 tot 4x meer eiwitten nodig en dat red je niet met de reguliere maaltijden. Als je in het ziekenhuis ligt heb je ook vaak minder trek. Wij zorgen voor meer eetmomenten met lekkere snacks. Het mooiste compliment dat we kunnen krijgen is dat onze klanten niet proeven dat Carezzo is verrijkt met wei-eiwit, een restitutie van kaas.’’

Een succesnummer is de herintroductie van soep, die in veel ziekenhuizen en zorginstellingen was wegbezuinigd. Bergmans: ,,Onze pompoen-, champignon- en tomatensoep is verrijkt met eiwit en wat dikker zodat ook mensen met slikklachten deze kunnen eten. Maar hij is vooral hartig en smaakvol. Met de introductie van dit tussendoortje en andere snacks komt onze doelgroep alsnog aan de benodigde 120 gram eiwit per dag.’’

Eiwit verrijkt eten en drinken blijkt een gat in de markt te zijn. In fruitsap zit van nature geen eiwit. Carezzo heeft als enige aanbieder haar fruitsappen verrijkt met wei-eiwit tot 10 gram eiwit in een portie van 150 ml. Zeker chronisch zieke senioren hebben daar veel baat bij. Een persoon van 80 jaar heeft gemiddeld de helft minder spiermassa dan iemand van 30, aldus onderzoeker Imre Kouw..

Omdat verlies aan spiermassa het gevolg is van slijtage, minder eten, maar ook van inactieve leefstijl hebben ouderen 25% en zieken 50% tot 100% meer eiwitten nodig. Bergmans onderstreept dat wei-eiwit belangrijk is voor de spieropbouw. Maar hij ziet ook grote kansen voor plantaardige eiwitten. In onze Carezzo producten willen wij de combinatie optimaal maken.

In onderstaand filmpje licht Fred Bergmans enkele producten van Carezzo toe.

Innovatiecoach Herman Poos speurt namens Rob Baan naar ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid die een bijdrage leveren aan het creëeren van de gezondste delta ter wereld.

Reacties zijn gesloten.